Момите в Еркеч хвърлят лазарски китки в неделя
Момите в Еркеч хвърлят лазарски китки в неделя / Лазарки от село Козичино/Еркеч/ общ. Поморие , Eтнографски музей Бургас

Отколешният обичай Лазарицата в Еркеч да се чества не в събота, а в неделя на Цветница ще бъде спазен и тази година. Уникалното поморийско село Козичино, популярно като Еркеч, се готви да посреща гости и роднини от цялата страна. Дори лазарките няма да бъдат от селото, чиито постоянни жители наброяват не повече от 220 души, обясниха от читалището. Внучки и щерки на козиченци, които живеят в Поморийска община, ще си облекат носиите, останали от баби и майки и ще лазаруват. Днес ще хвърлят китки най-малките и ще наричат за здраве и благоденствие, а в неделя на "Голямо Лазари" около 20 девойки ще тръгнат из селото начело с водачката си "буенец". Другата характерна особеност на моминския празник в Еркеч отрежда на ергените да водят веселото лазарско хоро към мегдана.

Куклата Лазар пък облечена в женска сватбена одежда ще поведе момите от село Люляково в днес. Селото в Руенска община е със смесено население, сред които и потомци на малоазийските българи. Единствено в Люляково и в село Свирачи, Ивайловградско в лазаруването присъства куклата в бяло, която са нарекли с мъжко име. Девойките от Люляково се събират рано на площада в центъра на селото.