Моля, освободете бус лентите
Моля, освободете бус лентите / Пресцентър

Новата транспортна схема на обществения превоз в Бургас ще влезе в сила от 26 ноември, събота. Датата е избрана умишлено, за да може гражданите да се адаптират към нововъведенията през по-спокойните почивни дни.

Това важи за пътниците, но и за шофьорите в града. Община Бургас се обръща с призив към водачите на автомобили и таксиметровите шофьори да не спират на обозначените бус ленти, за да не пречат на движението.

Когато пътната лента е с жълта единична непрекъсната линия, тя е за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз и се забранява движението на други превозни средства по нея.

За целта по трасето на автобусите от градския транспорт вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата спирането на леки автомобили и таксита за престой или паркиране на спирките е забранено. Те могат да спират само за слизане или качване на пътници и само ако не пречат на автобусите.

В случай, че водачът на автомобила забележи приближаващ автобус, е длъжен да намали скоростта и дори да спре, за да не му пречи да извърши необходимите маневри, свързани със спиране или потегляне от спирката.

При възникване на повреда или неизправност на автомобила в бус лента, водачът трябва да сигнализира с поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник и да включи аварийните светлини.

Шофьорите, които не спазват правилата и пречат на автомобилите от градския транспорт, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за движение по пътищата.

Община Бургас призовава гражданите, които живеят непосредствено до трасетата на новите автобусни линии, да преместят автомобилите в близост до домовете си, където престоят и паркирането е разрешено и не създава пречки.

Повече вижте на www.burgas.bg