Мобилна подстанция за Созопол
Мобилна подстанция за Созопол / netinfo

Мобилна подстанция на EVN e монтирана до Созопол. Днес започнаха 72 часовите проби за включване към националната електрическа система. Станциятa е с мощност 12 MW и ще повиши сигурността на електрозахранването в районите на Созопол и Черноморец. Допълнително на 4 трафопоста в различни места в Созопол ще бъдат монтирани специализирани уреди за измерване качеството на напрежение.

Общото безпокойство за сигурността на електрозахранването през летния сезон и активното съдействие на общинските власти в Созопол направи възможно ускоряването на процедурите по изграждането на съоръжението-информират от EVN. Това решение обаче е временно и за осигуряване на снабдяването през следващия сезон е необходимо планираната ел.подстанция от НЕК ЕАД да бъде изградена и включена в експлоатация-твърдят от австрийското дружество.

Двете подстанции – в районите на Слънчев бряг и Созопол - са на стойност 7 милиона лева и са част от инвестиционната програма на EVN Bulgaria за региона на Южното Черноморие през 2008 г. В ход е изграждането на 4 нови възлови станции – една в районa на Свети Влас, една до Созопол и две в региона на Царево