Млади фермери с апетити към земи в Сунгурларско
Млади фермери с апетити към земи в Сунгурларско / Дарик Бургас

Пропуск има. Ще бъдат съставени актове на съответните лица. Това каза в студиото на Дарик Югоизток, кметът на община Сунгурларе инж. Васил Панделиев след като от РДГ - Бургас съобщиха за нерегламентирана сеч в общински терен край село Прилеп.

Той не скри, че в случая с изсечената дървесина /23 декара/ е допуснат пропуск от страна на общинските служители, които е трябвало да уведомят наемателя на земята за процедурата по почистването на терена. Според Панделиев, на мястото трябва да има черешова градина, за която вече има подписан договор с млад фермер от региона.

„Човекът искаше разчистването да започне възможно най-скоро, тъй като вече е купил овошките и засаждането им трябва да започне. Съответно направихме търг, издадохме му необходимите документи. Редно беше обектът да се види. Грешката ни е, че не е спазена процедурата за изсичане с цел почистване на нивата, тоест служителите в общината не са му казали, че в нивата има единични дървета и трябва да се поиска разрешение от РДГ. Съответно наемателят е започнал да ги сече", обясни Панделиев.

Към момента изсечените дървета са подредени на самия терен. Кметът на Сунгурларе призова инспекторите, при съмнения за нередност да направят проверка на място и да преценят има ли земята харектеристика на гора.

Панделиев допълни, че нараства интереса към общински терени от страна на млади фермери. "Все повече хора в нашия регион желаят да се занимават със земеделие. Общинските земеделски земи на територията на общината са над 5 000 декара. Много от тях не са използвани от години. Оттук нататък съм разпоредил да бъдат ясно разяснявани процедурите при отдаване под наем и най-вече почистването на тези земи, за да не се стига до неприятни ситуации като тази край Прилеп. Момчето, което иска да прави там черешова градина направи една наистина сериозна инвестиция за почистването. Сега се оказа, че това действие е било неправомерно", каза още Васил Панделиев.