Митничари конфискуваха ракията на Котел
Митничари конфискуваха ракията на Котел / netinfo

Митничари от РМД Бургас запечатаха четири нелегални казана, за варене на ракия в района на Котел, оборудвани незаконно с обемни и модерни съоръжения. Оттам са иззети 1 392 литра ракия.

В акцията участваха две мобилни групи, служители от «Оперативен митнически и акцизен контрол» в Бургас и служители от Митническо бюро Сливен. 416 проверки са извършени от Регионална митническа дирекция Бургас, от които 41 на  специализирани малки обекти за дестилиране.

Констатирани са 15 нарушения на акцизния закон от малки обекти за дестилиране. При всяко второ нарушение става въпрос за дейност на нерегистрирани и нелегално работещи казани за етилов алкохол и наличие на нелегална ракия в търговски количества, с което се ощетява държавния бюджет и се рискува здравето на потребителите, съобщиха от пресцентъра на митницата.

Оттам уверяват, че засилената контролна дейност относно спазването на акцизния закон не е насочена срещу коректните производители на домашна ракия, а цели разкриването и предотвратяването обществено опасни нарушения с производство на големи количества нелегален алкохол от нерегистрирани обекти за дестилиране.