Митинг срещу петролопровода се проведе в Бургас
Митинг срещу петролопровода се проведе в Бургас / netinfo

Стотици граждани се обявиха против реализирането на проекта Бургас – Александруполис. С плакати “Не превръщайте Бургас в Чернобил”, “Не убивайте Черно море “ и възгласи “Победа” и “Оставка” присъстващите заявиха позицията си против петролопровода. Протестът бе организиран от Инициативния комитет за защита на Бургаския залив и подкрепен от повечето политически партии в града ни. Лидери от ГЕРБ, Атака, Гергьовден,СДС, ДСБ и др. организации се изказаха срещу изграждането на съоръжението и поискаха оставката на правителството.

По време на митинга драматургът на бургаския театър Иван Славов прочете писмо, изпратено от актьора Георги Калоянчев. В него се казва: “ За да имат Бургас и хората му бъдеще, за да се гордеят децата ни с нас ние трябва да опазим и да им оставим в наследство морето чисто, за да продължи то да дарява живот. Затова Ви моля, скъпи деца, опичайте си акъла, когато решавате бъдещето на града и на децата ни! "


Освен бургазлии в протеста  участваха и представители на Созопол и Черноморец. Обявено бе, че те ще поискат референдума да се проведе и в тяхната община.
С този митинг се постави и официалното начало на информационната кампания по повод предстоящото допитване “За” или “Против” петролопровода, което ще се проведе в Бургас на 17 февруари. След приключването на протеста участниците се отправиха на шествие по ул.”Александровска“.