Мистър и Мисис Смит ще бъдат съдени
Мистър и Мисис Смит ще бъдат съдени / снимка: Лалка Димитрова

Бургаският окръжен съд допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, която е издадена срещу британците Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит, обвинени в кражба на картини на стойност 420 000 паунда. Тя е издадена от съдебните власти на шотландската столица Единбург.

Двамата бяха задържани при опит да напуснат България по посока Турция. На 7 юни им беше наложена мярка за неотклонение „задържане под стража", защото според прокуратурата може да бъде направено обосновано предположение, че двамата са вероятни извършители.

Държавното обвинение се мотивира с факта, че англичаните са се укривали за период от близо 15 години. Те са задържани в момент на напускане на пределите на Р. България, което обуславя възможността, при налагане на по-лека мярка за неотклонение да се укрият.

Решението на Окръжен съд -Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града. Ако това не се случи, британците ще бъдат изпратени в Шотландия, където ще бъдат подведени под наказателна отговорност. До тогава двамата остават в ареста.