Мишо и Диан са печелили трофеи във ветроходството
Мишо и Диан са печелили трофеи във ветроходството / netinfo
Бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков ще участват в най-старата презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти OSTAR, по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към Съединените американски щати през 1912 година.

Екипажът ще отплава с яхтата „Фурия“ от английския град Плимът на 29 май, в 121 часа. Финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият.

Мишо и Диан са в добро физическо състояние и амбицирани да подобрят най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин., постигнато през 1986 година от Светлозар Тенев и Васил Попов с яхта "Булкон Стар".

Двамата смели бургазлии вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление - от Канарските острови до Карибите. Сега обаче предизвикателството е по-голямо, защото ще минат през зоната на айсбергите.

Разстоянието за преодоляване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад - срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан.

С решение на местния парламент, Община Бургас подкрепи участието им в състезанието с 10 000 лв. Яхтата "Фурия" пък е предоставена безвъзмездно от нейния собственик Румен Котов.