Мерки срещу птичия грип в Бургаско
Мерки срещу птичия грип в Бургаско / netinfo

Областният управител Любомир Пантелеев издаде заповед за превантивни мерки срещу разпространението на болестта птичи грип във връзка с констатирано огнище на заразата на територията на Република Турция. Свикване на общинските епизоотични комисии, за набелелязване на конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на инфлуенцата по птиците на територията на Бургаска област -препоръчва Пантелеев. Затваряне на пернатите в в закрити помещения и забрана на пазарите и търговията с живи птици за част от останалите стъпки към недопускане на заразата.

Кметовете на населени места и кметски наместници съвместно с ветеринарните лекари по места да осъществяват контрол относно мерките за биобезопасност на животновъдните обекти и да изготвят актуални списъци на собствениците на домашни птици-се казва още в заповедта на областния управетел.  

Пантелеев настоява собствениците и управителите на птицевъдни обекти  да засилят охраната и осигурят условия за дезинфекция на транспортните средства и хора, да не се допуска   отглеждането на птици и съхранението на фураж на открито, и  да уведомят незабавно обслужващия ветеринарен лекар или кмета на населеното място за промяна за здравословното състояние и случаи на завишена смъртност при птиците.