Механизми срещу имотната мафия има
Механизми срещу имотната мафия има / sxc.hu
Механизми срещу имотната мафия има
56078
Механизми срещу имотната мафия има
  • Механизми срещу имотната мафия има

Публикации в български и няколко чуждестранни медии, че България е рай за имотните измами по Черноморието, предизвикаха острата реакция на Националното сдружение „Недвижими имоти”. Оттам обясниха пред медиите, че проблемът може да бъде решен, след като бъде ясно дефинирано кой какъв е в този бизнес и обявиха, че борбата срещу имотната мафия вече има много сериозни успехи.

Станка Стайкова, председател на Нотариалната колегия в Бургас, обяви, че руските и нашите нотариуси нямат никакви проблеми помежду си и работят много добре съвместно, а държавната политика е насочена към максимално правно обезпечаване на недвижимата собственост у нас. Тя посочи, че вече има електронен регистър с вече около 600 000 документа, в който трябва да бъде въведена всяка сделка с имоти.

Според нотариус Стайкова, това е пресякло практиката на фалшивите нотариално заверени пълномощни, а достъпът до данните на МВР от този регистър, дава възможност да се виждат снимки на личните карти, което още повече снижава възможността за измами. Данните на руските туристи, купуващи си имоти тук съъщо ще влизат в този регистър и информация за тях ще може да се получава с молба до съответния пуски консул по място.

Работи се и по премахване на механизма с измамите с фалшифицирани завещания. Това щяло да стане с промяна в законовата уредба. Проблем все още остава строитечното предприемачество, той като на практика трябват съвсем малко документи за намиране на парцел и строително разрешение, което позволява на злонамерени лица да обявят строителство и да разпродават имоти „на зелено”, мамейки българи и чужденци.

Чуйте в звуковия файл нотариус Стайкова