Десетки медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Община Бургас.
Десетки медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Община Бургас. / Снимки: Лалка Димитрова
Подкрепете ни, за да има утре, кой да се погрижи за вас
„Без търговски дружества в здравеопазването. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата. Почасово заплащане на нощния труд и допълнителни средства за работа в Спешно отделение и ОАИЛ“- Тези искания издигнаха днес медицинските сестри от Бургас, които излязоха на протест срещу унизителното възнаграждение и липсата на цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери.

медицински сестри протест Бургас

Протестите в Бургас бяха два – пред Община Бургас и пред Университетската болница за активно лечение, където излязоха медицинските сестри, които в момента са на работа и се озоваваха на всеки един сигнал за спешна помощ. Медицинските сестри бяха подкрепени и от лекари, които също се присъединиха към протеста. В центъра на града бе зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

Лорис Мануелян

„Законодателството направи така - заплатата на една медицинска сестра и санитарка се изравняват на практика. Аз лично заставам зад гърба им, защото тези неща трябва да се променят“, каза той. Д-р Мануелян увери, че в здравеопазването в Бургас – детско и училищно, заплатите може би са най-високи в цяла България. Това е протест на тези сестри, които работят в широката мрежа, като мога да кажа, че наистина на някои места са унизително ниски заплатите. Не могат да бъдат променени на местна почва, трябва да се промени централно системата“, подчерта той.

протест медицински сестри Бургас

Медицинските сестри издигнаха плакати „Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички си тръгнем, здравеопазването умира!“, „Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за Вас! Ние сме сърцето на здравеопазването!“.

протест медицински сестри Бургас

Работим денонощно- на 2, на 3 места. Хората се уморяват. Бългрските медицински сестри са много добре обучени, перфектни са. В чужбина лекари вършат това, с което ние се изправяме в ежедевната си практика. Нека у нас медицинските сестри да почулат достойно заплащане“, казаха протестиращите.