МБАЛ „Дева Мария” Бургас навърши една година
МБАЛ „Дева Мария” Бургас навърши една година / Красимир Калудов

Само за една година след откриването на МБАЛ „Дева Мария" Бургас екипът на здравното заведение постигна впечатляващи резултати.

19 775 пациенти преминаха през доболнична помощ, а 4014 души бяха приети за лечение в отделенията на най-новата бургаска болница.

Общо 913 са бебетата, които поеха първата си глътка въздух в родилното отделение на д-р Снежана Ризова, а за всички новородени, от които и 12 двойки близнаци през годината се грижеха в отделението по неонатология на д-р Снежа Згурова.

За да бъдат осигурени наистина най-добрите условия и обслужване за децата на Бургас, като консултант беше привлечен д-р Георги Хубчев и методичен ръководител професор Григор Горчев.

В хрониките на МБАЛ „Дева Мария" остана първото бебе Марая, което получи стипендия от собственика Семир Абумелих за бъдещето си висше образование.

Пак за статистиката остават и проведените 288 операции в гинекологичното отделение.  Вече са извършени и множество лапароскопски /безкръвни/  операции, които повишават нивото на медицината в Югоизточна България.

7 месеца след откриването на ортопедичното отделение висококвалифицираните специалисти на д-р Димитър Илиев извършиха 354 операции. За всеки един случай екипът разчиташе и на консултациите на професор Петър Тифчев.

В момента пациентите се обслужват  с апаратура  от най-високото съществуващо ниво на „интрамедуларната" / вътрекостна/ техника.

Модерната технология, която беше въведена в края на месец януари в МБАЛ „Дева Мария" се опира на „металната остеосинтеза", т.е при фрактури или други увреждания нарушената цялост на костите се компенсира и възстановява чрез импланти, най-често титанови.

Сериозна част от финансовите ресурси на болницата бяха инвестирани в модерна техника и за отделението по кардиология, ръководено от д-р Златка Георгиева.

За пълноценното лечение на пациентите бяха осигурени първия в Бургас ангиограф/ лаборатория за инвазивна кардиология/  ехокардиограф от последно поколение, тредмилстепстест за физическо натоварване и холтер ЕКГ.

Истинско признание за отделението е подписаният партньорски договор с прочутата в цяла Европа кардиологична клиника „Света Екатерина" в София.

Напълно оборудвани и обезпечени за своята работа са и отделенията по „Образна диагностика" на д-р Владислав Русинов и по „Анестезиология и интензивно лечение" на д-р Златко Янев.

Директорът на болницата д-р Георги Георгиев вече работи и по предвиденото откриване на отделения по „Инвазивна кардиология", „Ин витро" и по „Пластична и естетична дерматология и хирургия"

За пациентите в МБАЛ „Дева Мария"  се грижат общо 120 души отлично подготвени медицински кадри, които бяха подбрани от цялата страна.