Маруся Любчева почете възпоменанието край с. Топчийско
Маруся Любчева почете възпоменанието край с. Топчийско / netinfo

Патриоти от общините Руен, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Поморие и Бургас се събраха край село Топчийско, община Руен, за да почетат делото на Ботев и всички загинали за свободата на България.

На тържественото възпоменание присъстваха евродепутатът доц. Маруся Любчева, областният управител Любомир Пантелеев, областният председател на БСП Пенко Атанасов, народни представители и кметове на областни градове. 

„Втори юни е ден, в който признателно скланяме глави пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и героите, загинали за свободата и независимостта на България. Коленичим в знак на признателност към жертвалите себе си, за да оцелее българската нация и днес тя да има своя държава. Освен всичко останало, Ботев е връзка между епохи и поколения, между хора с различни възгледи и убеждения”, произнесе в празничното си слово доц. Любчева.

Тя поднесе и венец в памет на загиналите на 2 юли 1944 г. край село Топчийско партизани, както и на разстреляните през същата година десетки техни ятаци от селата Добра поляна, Мрежичко, Просеник.