Маркус Фербер: “Чакането до парламентарните избори ще забави европейските пари  с още една година”
Маркус Фербер: “Чакането до парламентарните избори ще забави европейските пари с още една година” / netinfo
“Брюксел не може да сменя правителства, защото това означава намеса във вътрешните работи на страните от ЕС, затова избрахме език, който се разбира от всички по света- спряхме ви парите”. Това заяви евродепутатът Маркус Фербер в Бургас на среща с предприемачи от ГЕРБ. Фербер е председател на делегацията на Християн-социален съюз /CSU/ в групата на ЕНП-ЕД (Германия) в Европейския парламент. Той пристигна на посещение в България, придружаван от бургаския евродепутат Румяна Желева.
"Орязването на парите по ИСПА за Бургас означава спиране на един много тежък проект- изграждането на пречиствателна станция в комплекс „Меден рудник”, което автоматично води до замърсяване на природата", коментира кметът Димитър Николов, който също присъства на срещата.

Наблюденията на германския евродепутат са, че европейските пари са давани само на кметове, близки до управляващите. Самият Фербер е от германската провинция Бавария, която сама си управлява средствата и е успяла да убеди Брюксел в това. Според него децентрализацията трябва да излезе от България.
Между предприемачите от ГЕРБ имаше земеделски производители, които са притеснени, че няма да получат европейските субсидии. Те се готвят за протести, защото са обречени на фалит.

“Не мога да приема, че българското правителството се държи така сякаш са виновни гражданите, предприемачите, самият народ”, възмути се Маркус Фербер. Според него трябва да направим всичко необходимо, за да усвоим тези средства до 2013 година. “Чакането до парламентарните избори ще забави европейските пари с още една година”, категоричен бе Фербер.