Максим Ставийски обжалва ефективната присъда
Максим Ставийски обжалва ефективната присъда / netinfo
Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски обжалва ефективната си присъда от две години и половина затвор, която му наложи Бургаския апелативен съд в началото на тази година. Адвокатът на фигуриста Росен Кожухаров съобщи за Дарик , че жалбата до Върховния съд е внесена в законовия срок.

„Не сме съгласни с отмяната на приложението на условното осъждане и с увеличения размер на гражданските искове. Искаме да бъдат потвърдени онези размери, които беше определил Бургаският окръжен съд, сумите от по 90 хиляди лева за семейството на Петър Петров и 80 хиляди лева за Мануела Горсова - каза Кожухаров.

Защитата на Ставийски твърди в жалбата, че в постановения акт на Апелативния съд липсват мотиви. Нарушението заради което делото бе върнато в Бургас , сега отново е допуснато, коментира Кожухаров. Той допълни че, е напълно възможно ВКС да върне делото отново в Бургас.

„Ще искаме да има потвърждаване на първоинстанционната присъда в частта и с която е приложено условното осъждане”, допълни адвокатът на фигуриста .

На 5 януари  т.г. състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на Максим Ставийски за катастрофата край р.Ропотамо. Според решението шампионът трябва да лежи в затвора за две години и половина и да плати плати по 120 000 лева на родителите на загиналия Петър Петров и по 150 000 лева за Мануела Горсова която все още е в кома.