Майки, обект на трафик, с деца под прикритие
Майки, обект на трафик, с деца под прикритие / netinfo

Случаите на деца без самоличност в Бургаски регион, известен с каналите за международен трифик на бременни за продажба на бебета, не са единични.
Според секретаря на общинската комисия за трафик на хора Росица Янева, точна статистика на бебетата родени зад граница, които са без документи за произход, не може да бъде направена. Причината е, че случаите излизат на бял свят, след като майката, най-често ромка, потърси финасова помощ от държавата за отглеждане на детето. Едва тогава става ясно, че бебето няма акт за раждане и се пристъпва към процедура за установяване на самоличността му. 
Малчугани без ЕГН-нета засякога експертите от местната комисия за борба с детската престъпност/ МКБППМН/ в ромския квартал "Победа". Два от случиите бяха цитирани по време на отчета на комисията за противообществените прояви на децата.
За две от бебета - на 10 м. и на 26 м. е известно, че са родени Гърция.
Има и трето, за което обаче родителите все още не са предоставили документи на институциите.
От комисията предполагат, че майките са били обект на трафик с цел продажба на новородени зад граница. Сделката обаче се е проваля и ромката се връща при родата в квартала заедно с бебето. Проблемът лъснал, когато от социалните тръгнали да описват противообществените прояви на хлапета в риск от ромски семейства. При подобна среща с майката на място в квартала, тя обяснила, че няма пари и за другото си дете. "От дума на дума стана ясно, че бебето й е родено зад граница и няма документ за самоличност", обясни Тони Димчева от МКБППМН. Според експертите обаче никой не знае колко са българчетата под прикритие. 
Търговията с бебетата върви между 20- 25 хиляди евро, като момченцата са винаги по-скъпи. До родилката обаче стигат много малко средства. От обещаните 5000 лв. например тя прибира едва 1000 лв. и често жените се разколебават.
Подобен инцидент беше санкциониран през януари и от Районият съд в Бургас. Двамата братовчеди от ромски произход получиха 6г. и 10 г. затвор за трафикик на бременна ромка в Гърция. Жената издава роднините когато се отказва да продава детето си. От Районната прокуратура в Бургас казаха за Дарик, че в момента вървят процедури по издаване на документи на деца, родени от трафикирани майки.