Луков: Искането на БСП за освобождаване на репатрираните коли е незаконно
Луков: Искането на БСП за освобождаване на репатрираните коли е незаконно / netinfo

Председателят на Общински съвет - Бургас, Канстантин Луков определи като незаконно определи искането на групата на БСП в местния парламент, искането за изменение на режима за преместване на репатрираните автомобили.
"Г-н Мосинов е адвокат и би трябвало да знае, че не става въпрос за такса, а за задължително заплащане при връщането на автомобила на разходите за неговото репатриране. Няма да нарушаваме Закона, заради групата съветници от БСП", каза Луков пред "Дарик.
На днешното заседание на местния парламент ще бъде разгледана за пореден път докладната на съветниците на БСП, с която искат изменение на режима на прилагане на принудителната административна мярка - преместване и задържане на лек автомобил.
По сега действащата наредба на общинския съвет, репатрираните от „паяка" автомобили се задържат в наказателния паркинг, докато водачът или собственикът не заплати стойността на преместването им.
Сумата варира от 30 до 60 лв. в зависимост от мястото, от което е вдигнат автомобила. Изисква се плащане веднага на място на сумата за репатриране. Докато глобите се заплащат допълнително след връчване на акт и наказателно постановление.
Така се получава, че ако водачът или собственикът нямат пари в брой в себе си, не могат да си получат автомобила. Честа практика е автомобилите да се задължат с дни в паркинга, за което се заплаща и допълнителна такса.
Според лидера на червените съветници Евгений Мосинов подобна практика няма никакво законово основание. Преместването на неправилно паркиралия автомобил има характер на принудителна мярка, която цели да отстрани последиците от извършено нарушение. Този ефект се постига с вдигането на автомобила от мястото, където е неправилно паркиран.

След това общината няма основание да задържа автомобила в наказателния паркинг, при положение, че е поискан от собственика му.