/ Община Бургас
Няколко непознати за широката общественост снимки на Георги Баев осветляват част от живота на големия бургаски художник, съобщиха от Община Бургас.

На една от тях той е с любимия си учител Петко Задгорски. Снимките се пазят в семейния албум на семейство Баеви. Сред тях има и фотоси на художника правени на открита сцена "Охлюва" и на "Казиното".

Община Бургас

"Първият човек, който следеше ранните ми опити в рисуването, беше моят класен Петко Задгорски. Неизмеримо честен и неизказано старателен човек и може би затова създаде цяло поколение художници.

Той се опитваше да насади у мене няколко неща: скромност, трудолюбие и любов към изкуството", споделя Баев, години по-късно, когато е сред най-търсените и утвърдени художници в страната.

Учителят на Георги Баев в Бургаската мъжка гимназия Петко Задгорски е основател на Групата на бургаските художници и автор на емблематичния бронзов паметник на поета Пушкин в Морската градина.

В гимназията Баев е много близък с Владимир Гоев - съученици и приятели. По-къснодвамата стават състуденти и учат живопис при проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. След дипломирането всеки от тях тръгва по-своя път. Гоев става директор на Националната художествена галерия в София от 1975 до 1985.

Община Бургас

Той внимателно следи изложбите на Баев и в този период откупува за НХГ много негови картини за фонда на галерията. Георги Баев (известен с прякора Джурлата) е роден на 9 ноември 1924 г. в Бургас. Той е четвъртото от петте деца в семейството.

Други художници в рода няма. Баща му е пристанищен работник, след това кантарджия, а майка му домакиня. Семейството живее трудно с малко средства, но щастливо, както казва самият Георги Баев.

 От 2013 година бургазлии и гостите на града имат възможност да се насладят на постоянна експозиция на именития художник. Тя се намира в едноименната къща-музей "Георги Баев", на бул. "Демокрация" 6 .