Литийно шествие, молебен и честване на Ботев на Богоявление
Литийно шествие, молебен и честване на Ботев на Богоявление / Дарикнюз, архив

Честванията за Йордановден ще започнат в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий".

Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон - Бургас и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков" /пред Община Бургас/.

В 11.30 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст. То ще премине по маршрута ул. „Александровска" - ул. „Богориди" - Гъбката - Паметника на Моряка - Мостика. Хвърлянето на Кръста в морето и спасяването му ще бъде с начало 11.45 часа.

Смелчаците, които ще се хвърлят в студените води на Черно море могат да се запишат в самия ден от 10.00 до 11.00 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние. Желаещите трябва да са навършили 16 години.

С почести, цветя и венци ще бъде почетен революционерът Христо Ботев. Признателният ритуал ще бъде отслужен в 12.00 часа пред бюст-паметника му в Морската градина. На 6 януари отбелязваме 164 - та годишнина от рождението на поета.