лято 2017
лято 2017 / netinfo

Пет милиона души са посетили страната ни през първите седем месеца на годината. Увеличението е над 7%, сравнено със същия период на миналата година. Приходите пък са с 13 на сто повече, обобщиха от туристическото министерство пред БНТ. От черноморските курорти вече обобщават и резултатите от активния летен сезон. Проблемите бяха общи за цялото крайбрежие - чистотата, концесиите, шума и кадрите.

От черноморските курорти отчитат добър сезон, като подчертават, че той все още не е свършил. По южното крайбрежие ръстът спрямо миналата година е от 2.78 процента от май до август. „Макар и скромно, увеличението е факт", отбелязват от Регионалната туристическа камара. На север отчетеният ръст е по-голям.

40 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие спрямо предходния летен сезон. В противовес на очакванията за грандиозни приходи, реализацията е повече от скромна, а и традиционно големите пазари отбелязаха спад, коментират от Туристическата Камара в Бургас. Иван Иванов - председател на Регионалната туристическа камара в Бургас заяви: "Една Русия, която за сезон 2017 - та година е изпратила 285 хиляди, през 2016 - та е изпратила 320 хиляди чуждестранни свои граждани. И това е един спад от 17.8%." Минимално увеличение в броя на туристите това лято отчитат и от частния сектор.

Инвестиция в оборотните пазари, ред и спокойствие в курортите, подготвени кадри, които владеят чужди езици и облекчаване на визовата политика: това са основните пунктове, върху които трябва да се съсредоточи родния туризъм, споделят хотелиери. Това, че една от най-оборотните нискотарифни авиокомпании отваря 10 постоянни дестинации от Бургас градове до Западна Европа, дава надежда за по-добри показатели в туризма догодина. Въпреки това, трябва сериозно да поработим, за да достигнем показателите, които имаше Балкантурист, коментират от бранша.