Лекар: Алергиите са епидемията на 21 век
Лекар: Алергиите са епидемията на 21 век / sxc.hu
Лекар: Алергиите са епидемията на 21 век
46062
Лекар: Алергиите са епидемията на 21 век
  • Лекар: Алергиите са епидемията на 21 век

Увеличават се болните от алергии в Бургас. Това е тенденция и в страната, и по света, като вече всеки 5 човек е засегнат от някой вид на това заболяване. По проблемите на алергията говори на среща с бъдещи и настоящи майки д-р Галина Иванова, специалист вътрешни болести и алергология. Дискусията се проведе в Младежкия културен център и беше организирана от училище за родители „Мама", със съдействието на Община Бургас.

Алергиите са наследствени и ако вие сте алергични към някой фактор, 30 % е вероятността и детето ви да има алергия към него. Това заболяване е състояние - човек се ражда с него, живее и си отива с него, каза д-р Иванова. Много силен алерген е домашния прах, а тук при нас силно влияние има и влагата, като климатичен фактор.

Алергиите се предизвикват от подобрения начин на живот, старанието да се живее в стерилна обстановка, не може да ни спаси от алергените. Друга причина за появата им са факторите от околната среда. Не на последно място влияе и стресът, който предизвиква имунен дисбаланс, а той е предпоставка за проява на алергични реакции в организма. 

Алергичният ринит е най - често срещаното заболяване и то засяга около 20% от населението, астмата между 9 и 11%. Нарастват медикаментозните алергии, хранителните също се увеличават. Всеки един фактор може да се превърне в алерген, установени са около 350 000 алергена. Някои от най - странните алергии са към компютри, хартия или дори към водата, сподели специалистът - алерголог.

Чуйте повече от д-р Галина Иванова в звуковия файл:
.