/ БТА
Стояща върху остър покрив къща се превърна в една от популярните забележителности по Южното Черноморие. Необичайната постройка се намира в Черноморец, на път за къмпинг "Градина". Двуетажната сграда има няколко напълно обзаведени стаи, всяка от които е впечатляваща заради странната подредба на мебелите. Всичко в имота е с "главата надолу", дори дребните детайли са закрепени за тавана.

БТА

В сградата има обърната с главата надолу кухня, баня, хол, спалня, тоалетна, детска стая, антре, веранда, всекидневна с камина, мокро помещение, библиотека, като цялото обзавеждане виси над главите на посетителите. "Тук всичко създава настроение и може да ви разсмее", коментираха те странната постройка. Неин собственик е д-р Ана Чанева, ветеринарен лекар, като къщата е построила върху собствен парцел.

БТА

"Не мога да кажа колко точно мебели има закрепени за тавана. Общо взето всичко - включително легло, маси, столовете, микровълновата печка, тоалетната чиния, умивалника, пералнята, посудата в кухнята, книгите, играчките в детската стая, компютърът. Най-трудната и тежка част от обзавеждането е лекият автомобил, който също е закрепен на тавана на верандата. Трудно беше самото обръщане и позициониране на колата. Леглото в спалнята също е доста голямо", каза пред БТА собственикът на имота.

Столовете вместо за сядане, могат да се използват само за висене, мебелите, прозорците, картините - всичко е наопаки. В къщата единственото нещо, което не е обърнато, са външните стълби, които водят към входа й. Някои от посетителите я наричат "The Beetle House" заради автомобила Volkswagen Beetle, който виси от тавана.

БТА

"Бяхме на почивка на остров Пукет цялото семейство. Един ден, когато времето не беше добро за плажуване, решихме да посетим нашумялата там сред туристите "обърната къща". Останахме много очаровани и решихме, че един ден и ние ще си направим такава. В крайна сметка основните двигатели това да се случи бяха децата ни. Решихме, че това ще обогати почивката на летовниците в България, ще им създаде повече настроение, затова решихме да реализираме проекта, чиято цел е и да даде на посетителите различен поглед върху ежедневните неща", казва д-р Чанева.

БТА

Проектът е дело на цялото ми семейство, по него работи арх. Любинка Стоилова. Вярвам, че е вдъхновил мнозина, но овациите са за фирмата, която изгради къщата изцяло с метални конструкции. Изпълнението е изключително трудно и е голямо предизвикателство", добави д-р Чанева и обясни, че трудността идва от това, че върху малка площ като тази на покрива, се държи цяла сграда с нормални размери.

БТА

Строителството на обърнатата къща започва през януари миналата година и за шест месеца е завършено изцяло. Оттогава обектът е с отворени врати за посетители целогодишно срещу входен билет от 22 лева за възрастни, като организираните групи ползват намаление.

Лятното разписание е от 9:00 до 20:00 часа. Вътре посетителите могат да си направят и снимки.
БТА