кукери
кукери / netinfo
Кукери прогониха злите сили в Община Приморско с традиционен ритуален танц. В събота кукерска група обхождаше домовете в приморско село Веселие, а на Сирни заговезни маскирани страшилища изпълниха ритуала за прогонване на злото, лошотията и болестите по хора и животни в Нова Паничарево.
Местните жители и тази година спазиха традицията и преоблечени с атрактивни костюми от животинска кожа, маски на лицата и големи звънци на кръста изпълниха кукерския ритуал.


Кукеров ден в Кабиле


Още от ранни зори кукерите се събираха в група и съпроводени от тъпан и гайда  изпълняваха танц, с който оповестяваха предстоящата атракция. Едни от първите къщи, които кукерите навестиха, бяха на кметовете на населените места: на Стойчо Карабинов във Веселие и на Яна Жекова в Ново Паничарево. След това страшилищата влизаха във всеки дом, за да гонят злите сили. Не липсваха и шеговити закачки от персонажи, преоблечени като„доктор“, „поп“, „полицай“, „булка“, „младоженец“, „горска стража“ и други, а благодарните стопани ги даряваха с почерпка.
 

Село Глушник беше домакин на „Маскарадни игри 2018“


Кулминацията на празника бе в края на деня, когато кукерите се събраха на площада на всяко населено място и изпълниха ритуалите оране, сеене и жънене за здраве и берекет през цялата година. И в двете населени места беше избран и новият „Цар на кукерите“. Кукеровден ще бъде отбелязан и в Китен и Ясна поляна. Ритуалът ще бъде пресъздаден на 24.02 /събота/.