Криминално проявени откраднаха 30 000 долара от скрин в дома на украинка, съобщиха от полицията.

Арестът на мъжете мъже - на 49 и 50 години, съответно от Перник и Несебър, е осъществен през вчерашния ден в рамките на предприета от униформените спецоперация.

МВР

Разследването започнало след подаден от потърпевшата сигнал на 21 април - по нейни данни за времето от 12:00  до 14:10 часа, от скрин в обитавания апартамент в к-с «Изгрев», били откраднати 30 000 щатски долара и 10 000 украински гривни.

Заловиха двама осъждани мъже, извършили шест кражби в Бургас

В рамките на предприетите действия криминалистите влезли в следите на извършителите, установили, че след проникването в чуждото жилище и извършената кражба, двамата са се укрили в комплекс от затворен тип на територията на Несебър.

МВР

При извършените претърсвания на адресите, в стените и в луфтове на касите на вратите, били намерени и иззети множество златни накити, колекционерски монети, мобилни телефони, часовници, специализирана електронна техника, технически инструменти и заготовки за преодоляване на заключващите устройства на вратите, както и големи парични суми в щатски долари и украински гривни.

Изяснена била и схемата, по която двамата действали - единият набирал информация за набелязаните жилища в областта, обитавани предимно от украински граждани, подробно изучавал района и извършвал наблюдение, за да проучи навиците на обитателите.

МВР

Едва след това се включвал перничанинът, който прониквал в чуждите домове, ползвайки специализирани технически инструменти, а оттам отмъквал  основно бързо конвертируеми вещи - златни ценности и парични суми. През това време другият наблюдавал района и играел ролята на «отцепка».       

С прокурорско постановление срока на задържането на двамата мъже е удължен на 72 часа. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност продължава под наблюдението на прокуратурата.