Край на съдебните дела, точещи се с години
Край на съдебните дела, точещи се с години / netinfo

Вече четвърти месец тече проверка на всички дела в Югоизточна България, които продължават повече от 2 години. Тя е по разпореждане на шефа на апелативна прокуратура в Бургас Любомир Петров. След като приключи резултатите ще бъдат официално обявени.
Според него не е нормално едно досъдебно производство да продължава повече от две години, но причините често са свързвани с трудности по издирване на свидетели и отказ от показания. Проблемът, е че проточващите се с години дела завършват обикновено с малка присъда.
Статистиката сочи, че през 2014 са наблюдавани 338 досъдебни производства за корупция. Разследването е приключило по 139 от тях, но други 150 все още са висящи. 20 са издадените от магистратите присъди по корупционни дела в Бургаско, като 6 от тях са оправдателни.
За първите два месеца на 2015 обаче има 9 присъди за корупция и само една от тях е оправдателна, но се обжалва от прокуратурата.
Днес апелативният прокурор събра окръжните прокурори на Бургас, Сливен и Ямбол, полицейските началници и ръководствата на ДАНС от региона. Основната тема, която ще се обсъжда е борбата с корупцията и резултатите, които отчита Апелативен регион Бургас в тази насока.