полиция
полиция / Снимка: Дарик, архив
В готовност са 16-те районни управления на МВР в региона
Дежурни групи за бързо реагиране при постъпили сигнали за произшествия и инциденти ще работят в Бургас преди, в навечерието и в дните след Националния празник – 3 март. Това съобщават от пресслужбата на Областната дирекция на МВР. Целта е гарантиране на обществения ред и и безопасно придвижване по пътищата. Накрак ще са 16-те Районни управления на ОДМВР – Бургас.
Засилено ще бъде полицейското присъствие на местата с очаквано струпване на хора – автогари, жп гари, големи търговски обекти, пазари и др., като полицейски екипи ще охраняват всички публични прояви, свързани с националния празник.

Ще бъде завишен контрола върху транспортирането, съхранението и боравенето с боеприпаси, огнестрелни оръжия, взривни вещества и пиротехнически изделия. Като при необходимост ще се взаимодейства с териториалните структури на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Бургаско зонално жандармерийско управление, „Гранична полиция” и др. компетентни държавни институции.

За дните с очаквана най-висока интензивност на движението по пътищата – 1 март, 3 март и 4 март, са планирани специализирани операции за безопасно движение.  Полицейски сили ще извършват контрол по главните пътища и на входните и изходните артерии на големите населени места и в районите с концентрация на пътни произшествия в областта. 

Ще се следи за правоспособността на водачите, употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за шофиране със съобразена скорост. При натоварен трафик ще се подпомага движението на моторните превозни средства, а при крайна необходимост може да се създава и временна организация на движение.

ОДМВР – Бургас призовава при произшествия, инциденти или извършени престъпления да се подава незабавно сигнал на единния европейски номер 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.