„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”
„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” / netinfo
Повече от месец преди да изтече срокът за участие в петото издание на литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” Център „Алеф” вече получава есета от различни краища на България. Интерес към надпреварата проявяват както ученици от област Бургас, така и от отдалечените райони на страната.
Надпреварата става все по-популярна с всяка изминала година. Петото й издание ще бъде един от акцентите на националната кампания за отбелязване на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война и отдаване почит към паметта на депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.
Център „Алеф” предложи на учениците да се върнат към отрязъка от българската история преди 75 години и да изразят своите мисли и чувства. Те могат да се пренесат назад с машината на въображението и да влязат или в ролята на спасител, или в ролята на спасен, а също така да се опитат да погледнат в бъдещето и да прогнозират своето поведение при евентуална идентична ситуация, изискваща личен избор. 
Творческата интерпретация на историческите събития и техния отзвук през годините дават широк простор на младите хора да демонстрират познания и личностна позиция. Владеенето на българския език и уменията да си служат с него също са поставени на изпитание и са още едно предизвикателство пред участниците в конкурса.
Журито, председателствано от Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и с членове Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и  Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг. ще се запознае с есетата и ще даде своята оценка.
По традиция награждаването на най-добрите ще стане на тържествена церемония в Бургас. Тъй като града има честта да бъде един от регионалните центрове на националната кампания за честване на 75 години от акта на спасение на българските евреи, събитието ще е съпътствано с други интересни инициативи. Една от тях ще бъде ритуал по откриване на мемориален знак в почит на достойните граждани на Бургас, запазили своите съграждани-евреи.
Най-добрият автор ще бъде награден с участие в едноседмичен международен конгрес за млади лидери в Израел. Класираните на второ и трето място ще получат парични награди – съответно 300 и 200 лева.