#Кой предложи „Шведска маса”?
#Кой предложи „Шведска маса”? / колаж: Атанас Аргиров
#Кой предложи „Шведска маса”?
76127
#Кой предложи „Шведска маса”?
  • #Кой предложи „Шведска маса”?

И отпочна се първият седмоднев на месеца единайсети в годината, когато боляринът Близнаший правителство от служебници поведе.

На масата кръгла сядаха и ставаха нотабили и патриции около гербератора Ленторезец Първокопник и думи казваха си тежки, и пръсти извиваха си и чупеха, и сърдеха се, и заплашваха се, и накрая разбраха се да направят съюз четворен.

Тъй събраха се под едно знаме гербераторите, реформаторите, племената патриотни и племената абевейски, а вождовете им подписи поставиха под договор. Едни радваха се, а други със зъби скърцаха.

Тъй стигна се до петък и в Разнородното събрание събраха се патрициите и сенаторите да благословят правителството, но вместо туй думи тежки казаха на бъдещия министериум и на бъдещия премиериум. Тогаз обиди се гербераторът, пък излезе от залата пленарна и залости се в една зала да мисли как да оправи земята с големина на длан човешка.

По туй време мъгли запъплиха и облаци покриха всичко, трезорът катебейски сгромоляса се, тревожност връхлетя човеците по агората, рев, вой и скърцание със зъби настанаха посевеместни, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

И започна скверното предаване „Шведска маса”  и две радиоизчадия, що Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се, снова гнъсни и отвратни заприказваха.

В началото в ефира се разля безумен полски хип-хоп. Песента се казваше  „Вийещо почуй” , което никой не разбра какво означава. Затова пък беше пределно ясно какво пя Стефифешън в своята версия на парчето „Губя контрол” на Миро Каризмейски.

Вдъхновен от тази песен, позвъни бай Недко от мъгливия и влажен Черноград. Говорителят на това проспериращо село се оплака, че нещата там не вървяли и след това отправи похвали към един местен 16 годишен младеж-колоездач, който печелел медал след медал.

Последваха безумни разсъждения на двамата водещи за Великата октомврийска социалистическа революция, тъй като денят беше 7 ноември. Двамата се питаха как Ленин е прекосил фронтовата линия с брониран влак и как този влак е тръгнал от Германия. И между другото се отправи питане дали някои от министерските номинации вбесяват, радват или разочароват хората. Това беше основното меню на днешната „Шведска маса”.

По този повод слушателят Ники обясни, че коктейл водка и шампанско се наричал бяла мечка, а коктейл с водка и уиски се казвал „руско-американска дружба”. Накрая прогнозира, че между партийните лидери ще има мир и любов, в уста ще се целунат, а... всички останали ще духат супата.

Последва ново обаждане и слушателят обрисува по скандален начин парламентарното мнозинство като бяло, зелено, червено знаме, което обаче е поставено на кол... а колът според него била формацията на депесейците.  Докато водещите се възмущаваха, човекът нарече парламента „бардак” и затвори телефона.

Позвъни и Радо Ведрия и точно заговори за белогвардейския адмирал Колчак и в таксито му влезе клиентка и затвори.

След пет минути позвъни пак и разясни, че в България никога не е имало принципен човек като генерал Колчак. След това сравни новите депутати със сълзите, т.е били чисти като сълзи и сладички. Радо призна, че ще му липсва вътрешния министър Цветанов, а накрая тъжно отрони, че Бойко Борисов вече нямал енергия като преди.

Думата взе и клубният Президент. Той започна своето изказване с „Еййййй, Богу”, а след това обяви, че ще продаде акциите на отбора си на феновете. С парите щял да отиде на екскурзия при някой си черен Мишо. Еййй богу викащият президент се оплака, че му взривили трибуната на стадиона и се зарече, че няма да търпи повече това. Накрая заплаши Максимовсон и Калудовсон, че някаква едра бизнес дама с 33 годишен преуспяващ син, щяла да купи и да продаде предаването „Шведска маса”.

След него звънна гневна слушателка, която първо заговори на полски, после наруга новите министри и намери прилика между Майкъл Джексън и вицепремиера Кунева.

В следващия момент обясни сложи връзки между министри и жени с аморално поведение, а двамата водещи пъргаво закриха предаването.

Тъй предаването изтече в канала, но се чу, че другият петък пак щяло да е в ефир. Ужас, ужас и ужас...