Кметът на Топузево остава в ареста. Не знаел, че пренася дрога
Кметът на Топузево остава в ареста. Не знаел, че пренася дрога / Станимир Димитров

Кметският наместник на котленското село Топузево Николай Попов остава в ареста, решиха днес апелативните магистрати в Бургас. Мъжът е обвинен в трафик на 24 кг синтетична дрога. Той беше задържан преди седмица на граничен пункт "Лесово" на влизане в Турция. В автомобила му бяха открити няколко пакета с розови хапченца.

Днес Попов поиска по-лека мярка за неотклонение като обясни, че иска да се грижи за жената и детето си и няма намерение да се укрива. Имал и здравословни проблеми. Според защитата на кметския наместник в обвинението са допуснати редица пропуски. Попов е имал спътничка в колата, стана ясно в съдебната зала. Розови таблетки са намерени и в нейната чанта. Тя обаче е само свидетел по делото. И Попов, и тя не са знаели, че в колата им има наркотици. Автомобилът бил управляван с пълномощно от няколко месеца.

За да подкрепят Попов в съда дойдоха десетина здрави момчета. Пред медиите обясниха единствено, че присъствието им било „служебно". В залата беше и кмет на съседно село, който заяви, че познава Попов от много години. Двамата тренирали борба в спортното училище. Беше учуден, че срещу колегата му се води подобно дело.

Според прокурора са събрани достатъчно доказателства, за да бъде направено обосновано предположение, че Попов е извършител на престъпното деяние. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че Попов може да се укрие или да извърши ново престъпление, като тази възможност се обуславя от тежкото наказание, което е предвидено в закона за това престъпление.

Съдът се съобрази с мотивите на прокурора и потвърди определението на първата инстанция, с което на Попов бе определена мярка за неотклонение „задържане под стража". Определението на Апелативен съд -Бургас е окончателно. За престъплението е предвидено наказание „лишаване от свобода" в размер от 10 до 15 г., „глоба" в размер от 100 000 до 200 000 лв., като и конфискация в полза на държавата на превозното средство, с което Попов е пренасял наркотиците.