Кметът на Царево завъртя центрофугата
Кметът на Царево завъртя центрофугата / netinfo

Пчелари от традиционното изложение на меда в Царево показаха как се вади мед от кошер, като демонстрираха целия процес от разпечатването на питите до получаването на ценния билогичен продукт.

Организаторите направиха показно на живо с центрофуга, която изнесоха на централния площад в града. Пръв завъртя центрофугата кметът на Царево Петко Арнаудов, който е потомствен пчелар.

На фестивала тази година се предлагат 10 вида висококачествен мед и 8 вида натурални пчелни продукти. Гостите и жителите на Царево ще имат възможността да опитат и цветен прашец от региона на Странджа, Средна Стара планина, от Пловдивския край и други екологично чисти райони. Той съдържа всички витамини, които се намират в чист вид в природата.

Друг изключително ценен продукт, който се предлага на изложението е т. нар. перга, която е мощен биостимулатор. Това е преработен от пчелите цветен прашец, три пъти по-полезен от обикновения , тъй като пчелите допълнително го преработват в кошерите. Един кг мед с перга се предлага за 14 лв.