Карнобат строи първия български комплекс от защитени жилища
Карнобат строи първия български комплекс от защитени жилища / Красимир Калудов

Кметът на община Карнобат Георги Димитров поиска подкрепа от правителството при реализацията на идеята за изграждане на комплекс от четири защитени жилища.

Градоначалникът отправи молбата си към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на посещението му в дома за деца с умствена изостаналост „Света Екатерина"  в село Искра.

Министърът лично инспектира как се изразходват спечелените по Оперативна програма за регионално развитие 600 000 лв. за реконструкцията на детското заведение.

До момента са сменени покривната конструкция, дограмите, вратите и се полагат нови водоснабдителни, канализационни, електрически и отоплителни системи.

Предстои да заработи и напълно автономен кухненски блок, където в приготвянето на храната ще могат да се включват и децата.

С министър Младенов обсъдихме възможностите за деинституционализация на дома. Това ще ни позволи да построим уникален за България комплекс от общо четири защитени жилища на мястото на съществуващото едно - сподели кметът Георги Димитров.

По проект в бъдещия комплекс се предвижда общо четиридесет деца да получават квалифицирана помощ, да формират нови умения и да разполагат с добри условия за развитие в среда близка до семейната. Замисълът е да бъде оформено малко зеленчуково стопанство и градина за цветя. Според финансовия отдел на общината необходимата сума за реализация на авангардния проект за единствения в страната комплекс е около 1 000 000 лв.

До сега са привлечени 600 000 лв.,  в общината очакват дарение от 200 000 долара, а останалите средства могат да бъдат осигурени от общинския бюджет - изчислява градоначалникът.

В дом „Света Екатерина"  в момента се обучават десет деца, а останалите са преместени до края на ремонта в бившата детска градина в село Крумово градище.

Министър Тотю Младенов сподели пред домакините си, че е сериозно впечатлен от големия обем привлечени средства по различни програми и проекти в Карнобат. Гостът подари на децата от социалното заведение в село Искра нова люлка. По време на обиколката си из общината социалният министър  беше придружаван от кметът Георги Димитров и народният представител Вяра Петрова.