Караманова: Има опорочаване на вота
Караманова: Има опорочаване на вота / netinfo
Джипове с хора на Панайот Рейзи са обикаляли селата на община Созопол и са притискали роми да гласуват в негова полза. За това алармираха от Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Веска Караманова.

Екшънът се е разиграл в с. Росен късно вечерта в събота - деня за размисъл, когато изборната агитация е забранена. “Лично кандидатът на коалиция “Фар” Панайот Рейзи със собствения си автомобил “Мерцедес” и два джипа със софийска и врачанска регистрация са посещавали избирателите от ромската махала, за да сплашват и задължават избирателите да гласуват за г-н Рейзи”, се посочва в жалбата до началника на РДВР- Бургас, в която са описани и номерата на превозните средства. В Инициативния комитет е получена информация от жител на ромската махала в с. Росен, който в деня на размисъл е бил посетен от хора на Рейзи, карали го да гласува с неговата бюлетина. От съседното село Равна гора пък се оплакали, че вечер в ромския квартал кръстосват джипове и хората не смеели да излязат навън.

“Поради това, че имаме информация за техни намерения да вършат същото и в селата Крушевец и Зидарово, молим за вашата намеса по компетентност”, се казва в жалбата до полицията. За съжаление, от там не са могли да засекат нарушителите.

“Бъдещата местна власт трябва да е резултат от цивилизован вот на избирателите. Мисля, че мутризацията в изборите е отдавна отминал феномен и няма място в едно демократично общество”, коментира Веска Караманова. Тя добави, че подобни изяви са в разрез с нормите и духа на Закона за местни избори и водят до опорочаване честността и прозрачността на вота.

От щаба й пък съобщиха за изчезнали пликове за бюлетини в една от секциите в с. Черноморец, което е спряло временно изборния процес. Много чакащи възрастни хора са се отказали да упражнят правото си на вот, докато пристигнат новите изборни книжа.