Как няма да откраднат гласа ви
Как няма да откраднат гласа ви / dariknews.bg

Изборният ден започва в 6.00 часа. Приключва в 19.00 часа. Всеки жител на Бургас, който е проверил къде ще гласува (по местоживеене) и притежава лична карта, може да използва своето право на избор. Бюлетините ще бъдат три, а където се избират кметове на кметства – четири. Трябва да вземете всички бюлетини. Без една от тях вашият вот ще бъде недействителен. Те трябва да бъдат задължително маркирани с печат от Секционната избирателна комисия.

В „тъмната стаичка” за гласуване отбележете своя избор със знак „Х”, със синя химикалка. Използването на какъвто и да било друг знак или химикалка с друг цвят ще направи вашия глас невалиден. Ако излезете оттам с разгъната бюлетина, от която се вижда как сте гласували, тя автоматично става невалидна.

Ако още в „стаичката” решите, че сте сбъркали в отбелязването, сгънете бюлетината и кажете за това на комисията. Оттам ще ви дадат нова бюлетина, отбелязвайки предишната като невалидна. Запомнете, че имате право само на една грешка!

След като сте упражнили своето право на глас, излезте от „стаичката” със сгънати бюлетини. Секционната избирателна комисия ще постави върху тях втори печат, без който те биха били невалидни. Пуснете ги в трите указани урни – за президент и вицепрезидент, за кмет и за общински съветници. След това действие вие ще си получите обратно своята лична карта.

Внимание!

Ако сте загубили своята лична карта или тя е с изтекъл срок, трябва да отидете в Първо районно управление, на улица „Георги Кирков”, където се намира отдел „Български документи за самоличност”. Там ще ви издадат удостоверение – разпечатка с вашите лични данни и ваша снимка, което ще бъде достатъчно, за да гласувате. В изборния ден, отделът ще работи до 15.00 часа.

Внимание!

Ако по време на приключването на изборния ден в 19.00 часа, пред която и да било избирателна секция в Бургас, се съберат граждани, които искат да гласуват, техните документи за самоличност ще бъдат събрани от председателя на съответната комисия и ще бъдат поканени да дадат своя глас. В тези случаи, точно в 20.00 часа всякакво гласуване ще бъде прекратено, а документите – върнати на техните собственици.