Как да влязат пари в пристанището?
Как да влязат пари в пристанището? / снимка: Пресцентър Община Бургас

Бургаски депутати от всички политически сили, кметът, областният управител, представители на „Пристанище Бургас” ЕАД и Института за морски стратегии обсъдиха днес конкретни предложения за изменение на Закона за морските пространства, които са насочени към спешна промяна на законодателната уредба, за да бъдат намерени възможности за инвестиции в бургаския порт.

Предложенията засягат възможността за отдаване под наем на пристанищната инфраструктура за срок от 10 години от държавата на фирма-оператор, която да инвестира в нейното развитие, съобщиха от пресцентъра на Общинска администрация. Това щяло да увеличи допълнително товаропотока на бургаския порт, а след изтичане на този срок реализираните инвестиции ще останат собственост на пристанището.

Според участниците в срещата, предимството на тази идея е, че процедурата по нея е значително по-лека за реализиране от тази на публично-частните партньорства и е с по-кратък срок от отдаването на концесия. Народните представители обещаха да внесат в най-скоро време предложението за разглеждане в парламента.