Михаил Агре – един от най-ярките представители на съвременния джаз
Михаил Агре – един от най-ярките представители на съвременния джаз / netinfo
Джаз концерт ще събере на 14 декември от 19.00 ч. в Градска художествена галерия "Дечко Стоев" в Поморие трима известни музиканти. Поморийци ще могат да слушат Николай Данцер – ударни инструменти, Маркар Мардиросян - бас китара, със специалното участие на израелският композитор Михаил Агре - пиано.
Николай Данцер е роден в Красноярск, Русия. Завършва медицина, но не прекъсва заниманията си с музика. Основател на Джаз-бенд „Красноярски диксиленд“, участник в много фестивали с оркестъра на Олег Лундстрем и Биг-бенда на Олег Толкачьов.
От пет години живее в България. Свири в „Blue Sounds” и други групи.
Маркар Мардиросян е роден в Пловдив. Учи в музикални училища в България и САЩ, където завършва магистърска степен, специалност цигулка. Носител на награди и концерт-майстор на университетски оркестри. Основател на Джаз триото „Toy Box”, свири на майсторски класове на проф. Ифра Нийман и Жерар Пуле. Свирил е с Рей Чарлс, Джон Метзгер, Туайла Парис и др.
Основател и съосновател на групите „Blue Sounds” и „Tri o Quatro”. Музикален ментор е в академия за интелигентности "Хауърд Гарднър" в Бургас.
Михаил Агре е един от най-ярките представители на израелския джаз. Завършва консерваторията в Свердловск, Русия. В началото на 80-те години създава групите „Джаз-Модус“ и „Доктор Фауст“. От 1990 г. живее в Израел, където основава групите „Tabula Rasa“ и „Jerusalem Art Ensemble”. Лауреат е на международни театрални и джаз фестивали като композитор и пианист. Реализира съвместни проекти със звезди в областта на джаза – Сергей Курьохин, Ханс Роделиус, Алберт Мангелсдорф, Роджър Ино и други.
Авторските композиции на Агре са в стила на концептуалния фри-джаз, но в тях винаги се чувства привързаността към класическата основа на жанра.