/ netinfo
Със заповед на кмета: Отнеха разрешителното за удължено работно време на заведението
Двама души са задържани, а други двама са обявени за издирване след мутренската схватка в дискотека „Сакса бийч“ на Северния плаж в Бургас в сряда. Това обяви на брифинг обвинител номер 1 на Бургас Георги Чинев.

Масов бой в бар на плажа в Бургас, трима са задържани (ВИДЕО)

Срещу четиримата вече са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено в съучастие, като за двама от участниците в екшъна има и „бонус“- престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

Задържаните са Димитър Колев и Петър Ганев-Белото, научи „Дарик“-Бургас. В  момента им е наложен 72-часов прокурорски арест, като се очаква през уикенда да бъде внесено и искането за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Престъплението се отличава с изключителна дързост, подчерта Окръжният прокурор. Конфликтът е избухнал между две компании, които не са се познавали помежду си, уточни той.

Привлякоха като обвиняеми четирима за масовия бой в бар в Бургас

И добави, че мотивът е битов. Всички ние, и като граждани, сме заинтересовани, разследването да има успешен завършек-с нужната обективност и нужната строгост на закона, каза Георги Чинев. 

По неофициална информация обявени за издирване са известните в криминалните хроники Карчо и Попчето. Дарик-Бургас припомня, че Попчето бе задържан след като преби до смърт 36-годишен мъж през лятото на 2016 г. По-късно бе пуснат срещу 15 000 лв. гаранция, а впоследствие съдът му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“.
 

Междувременно със заповед на кмета Димитър Николов разрешението за удължено работно време на заведение "Сакса бийч" бе отнето. Така то губи правото да обслужва клиенти след полунощ. Целта на рестрикцията е да се опази здравето на хората, посещаващи заведението и да се предотврати извършването на нови нарушения и престъпления. 

Заповедта на кмета е в сила от днес, петък, 31 август. Тя идва в отговор и в подкрепа на постъпило в Община Бургас писмо от директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, с което той дава подробности за масовото сбиване на повече от 10 лица. При инцидента пострадаха сериозно двама посетители. В писмото се посочва още, че за 2018 г. в Пето РУ-Бургас са получени осем сигнала за нарушаване на нощната тишина, в които се съобщава за силна музика от заведението, предимно в дните петък и събота.

Бар "Сакса бийч" представлява временен преместваем обект с три дървени стени, открит откъм плажната ивица 24 часа в денонощието. От страна на лицата, стопанисващи заведението, не се предприемат мерки за затваряне на обекта откъм плажа през нощта, което е предпоставка за нарушения на разпоредения пропускателен режим и превишаване нивото на шума след 22.00 часа. На управителя на заведението са съставени четири протокола за предупреждение, на основание чл. 65, ал. 1 от ЗМВР, за отговорността по чл. 3, т. 3 от НООРТОБ и във връзка с чл. 16а, ал. 2 от Закона за защита от шума в околната среда, като да настоящия момент собствениците на обекта не са предприели мерки за отстраняване на нарушенията.

В тази връзка в Община Бургас е постъпило и копие от Заповед на РЗИ-Бургас за спиране озвучаването в посочения обект в часовия диапазон от 23.00 до 07.00 часа, от която се установява, че дружеството, стопанисващо обекта, не спазва установените здравни изисквания и осъществява дейността си без да осигурява опазването на жизнената среда от вредно въздействащите върху здравето на човека високи нива на шум.  

Директорът на ОД на МВР - Бургас  изразява становище, че допуснатото непрекъснато нарушаване на правилата за вътрешния ред и настъпилият инцидент, означава невъзможност от страна на дружеството - стопанин  да гарантира сигурността, живота и здравето на посетителите и персонала в заведението, поради което дава препоръка за предприемане на административни мерки за отнемане на разрешението за удължено работно време.

Всичко това не само е формално основание, но безспорно налага необходимостта от отнемане на издаденото разрешение за удължено работно време на заведението, подчертават от Общината.