Ивелина Василева
Ивелина Василева / netinfo
Има ли актуална информация за запасите от бяла мида по българското Черноморие и изменението в числеността на вида? Какви мерки са предприети или ще предприемат Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ), и пряко отговорната институция за контрола на подобни дейности – Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, за да се прекрати незаконното разораване на морското дъно? Това пита, чрез официално внесен въпрос в Народното събрание до министър Румен Порожанов, председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева.

„През последните няколко месеца получих множество сигнали за нерегламентиран улов на бяла мида в българската акватория на Черно Море чрез дънни тралиращи и драгиращи средства, вакуумни помпи и съоръжения. Тези способи са забранени от Закона за рибарството и аквакултурите. Подобни практики водят до пагубни екологични последици - дъното се разорава, с което се нарушава средата за живот на морските организми и специфичния баланс на екосистемата. Разрешеният от ИАРА метод за улов е без риболовен уред (т.е. на ръка) и ограничава възможностите за подобно неблагоприятно влияние и добив на големи количества“, пише във въпроса си депутатът от ГЕРБ-Бургас.

Вероятна причина за засиления риболовен интерес към вида е високата изкупна цена на тези миди, която според неофициална информация достига до 25-30 евро в някои страни.