/ Лалка Димитрова
"Къщата ми е без покрив, нямам ток, а околната среда ми опъва нервите“, казва задържаният
Безработен съм, живея в полусрутено жилище, на половината къща покрива ѝ е паднал... Всеки човек може да изпадне в безизходица...Запознал съм общината, социалните грижи.  

Искам да вземат отношение и държавата да ми плаща 600 лева всеки месец. Не смятам, че трябва да ходя да прося и да ровя в кофите за боклук“ - Това обяви днес в Бургаския окръжен съд 40-годишният Иван Хъшов от Поморие.

Той бе задържан от полицията, след като на 29 декември м.г., въоръжен с бухалка, нахлу в  Дирекция „Социално подпомагане“ в  града, потроши цялото налично оборудване и компютри и вся паника сред служителките.

Мъж вдигна страшен панаир в Поморие

"Минаха 4 години, откакто съм ги запознал със случая и крайно време беше да реагирам. Имам си ценностна система, която държа да не нарушавам. Гледам да изплувам от това положение, но просто не можах да издържа...

Коледа прекарах сам, лежах в леглото - без осветление... Гледах околната среда и нервите ми се опънаха. Затова реагирах. Никога не съм навредил на човек, само на вещи... Но това е защото искам да съм щастлив.

И след като Бюрото по труда не може да ми намери работа и аз не мога да си намеря, държавата трябва да ми плаща“, заяви задържаният. Иван има в досието си и ефективна присъда – за нападение, извършено в сградата на общината в Поморие, като мотивът отново бил „липсата на едекватна подкрепа от държавната и местната власт, за да бъде той щастлив“.

Днес обвиняемият настоя съдът да го пусне на свобода срещу подписка. Според прокуратурата обаче арестът му е в унисон с обинението „Дори и да приемете, че няма опасност да се укрие, то има риск да извърши друго престъпление“, мотивира се представителят на държавното обвинение.

„Трябва да си вземете живота в собствени ръце. Намерете си работа. Вие не сте инвалид. Общината и държавата не могат да ви издържат. Всеки сам в живота се оправя“ - с тези думи председателят на съдебния състав Катя Господинова отхвърли искането за изменение на мярката му за неотклонение и постанови Иван да остане под стража, като най-адекватното решение в случая към настоящия момент.