Ивайло Дражев на крачка от присъда
Ивайло Дражев на крачка от присъда / Дарик Бургас

 

6-годишната съдебна сага по делото срещу бургаския бизнесмен Ивайло Дражев за катастрофата от 1998 г. е на финал. В късния следобед започнаха пледоариите на страните в Бургаския окръжен съд.  Въпреки настояванията на Дражев и адвоката му Тина Чупетловска, заседанието да продължи утре сутрин, съдия Веселка Узунова даде само час почивка след като приключи съдебното следствие. 

Прокуратурата обвинява Дражев за смъртта на двама души- 40-годишния Димитър Кехайов от В.Търново и 20 –годишната студентка трети курс по медицина Румяна Димитрова, убити по непредпазливост от него на пътя. Според обвинението Дражев е шофирал автомобила с 2.16 промила алкохол в кръвта. Жестоката катастрофа става на 31 юли преди 12 години. Дражев е шофирал личното си сребристо волво на пътя Бургас –Созопол , когато на пътя Черноморец –Атия се забива в  идващия срещу него автомобил “Мерцедес”. Пострадала от катастрофата е и майката на Румяна- Верка Димитрова,  която е единствен очевидец на инцидента. Според нейните показания зад волана е бил Дражев.

Самият бивш футболен президент, който е в ареста от 26 дни, днес беше разпитан за първи път в съда. Неговата версия, тиражирана многократно през годините е,  че по време на катастрофата е спял на предната седалка, а на шофьорското място е бил турски гражданин на име Рафи. Пред съда Дражев заяви, че не знае пълното име на този свой бизнес партньор, който е идвал в България поне 10 пъти в периода 95- 98 година. Първоначалните му твърдения са били, че зад волана е бил  неговия шофьор. В материалите по делото има разпит на турски гражданин, пристигнал сам в следствието и след това мистериозно изчезнал.

Подсъдимият заяви че, следствието и прокуратурата не са си направили труда да го издирят през тези години. Твърдения, който бяха оборени от прокурора днес по време на разпита на Дражев. Футболният деятел обяви, че е изплатил на Верка Димитрова обещетение в размер общо на 30 млн. стари лева и има нотариално заверена спогодба за отказ от съдебно дирене от страна на гражданския ищец. Мотивът за паричното обещетение е бил фактът, че негов автомобил участват в ПТП и има нанесени щети. Всичко друго според Дражев  било спекулации по негов адрес. Във възобновяването на следствието срещу него той видя политическа поръчка от тогавашните му противници и коментира, че тезата на обвинението се крепи на показанията на Верка Димитрова, на която поиска психиатрична експертиза. 

В показанията си Дражев намеси бившия Апелативен прокурор Йордан Иванов срещу когото имал висяща жалба в Главна прокуратура и се определи като жертва на лично отношение от страна на обвинителя по делото прокурор Станимир Христов.

До края на работния ден заседанието не беше приключило.

Катастрофата на пътя Бургас – Созопол е втора за бившия президент на ФК “Черноморец” завършила със смъртен случай.През 1996 г. той  е осъден  условно за 2 години с тригодишен изпитателен срок за пътен инцидент край Атия. Тогава  Дражев е шофирал автомобила си в нетрезво състояние и при катастрофата загива приятелката му  Марияна Велчева. При осъдителна присъда сега Ивайло Дражев ще трябва да излежи и условното си наказание.