Ислямисти са планирали бомбен атентат в Берлин
Ислямисти са планирали бомбен атентат в Берлин / Paul Zinken/DPA

Прокуратурата в Германия твърди, че предполагаеми членове на ислямистката терористична организация са планирали бомбен атентат в Берлин. „Става дума за предварително организиран атентат в Германия и по- конкретно - в Берлин", каза говорителят на разследващите служби Мартин Щелнер. Той не пожела да коментира, дали осуетеното нападение е било предвидено за Александерплац - площадът, който се намира в центъра на немската столица.
От сутринта полицията е предприела издирване на последователи на Ислямска държава в Берлин, Нордрайн - Вестфален и Нидерзаксен. Под ръководството на Берлинската криминална служба повече от 450 полицаи от столицата са претърсили 4 апартамента и 2 фабрики. При акцията с иззети компютри, мобилни телефони и чертежи. Взривни вещества и оръжие не са открити. Полицейските действия са съгласувани с Федералната служба по конституционна защита и Федералния криминален отдел.
Издирвателните действия са насочени към четирима алжирци, за които се предполага, че са членове на Ислямска държава и са планирали „тежки обществено опасни престъпления" в Германия и в други европейски държави. Достоверен източник твърди, че службите не са получили конкретен сигнал за организирани нападения по време на Карнавала, но разследващите не изключват и тази версия.
Според източници на Цайт.де главният заподозрян е 35-годишен алжирец. Той е задържан в Атендорн (Нордрайн - Вестфален) заедно със своята съпруга. Там те са пребивавали в бежански лагер. Арестуваният е пристигнал в Германия през есента на 2015 год. по т.нар. балкански маршрут и е регистриран като бежанец в Бавария. По информация на Тагесшпигел той се е представял с фалшиви документи за сирийски гражданин. Полицията потвърждава, че задържаният е издирван и от алжирската полиция.