Инспектират плажовете със Син флаг
Инспектират плажовете със Син флаг / netinfo
Плажовете, носители на престижната еконаграда "Син флаг" ще бъдат проверени от представител на Международната фондация за екологично развитие.
Инспекциите за чистотата и начин на управление започват от 25 юли и ще бъдат извършени съвместно с представител и на "Син флаг” в България.
”Това е задължително изискване от международния правилник.Наградата е сериозен атестат и не може да се допусне един флаг от световна организация да се вее над бунище. Иформацията от одобрените документи за чистота на въздуха и пясъка, резултати от анализите на водата, наличие на медицинско и санитарно оборудване, дадените гаранции за безопасност и комфорт, всичко това трябва да бъде проверено на място ”-информира Николина Манчева от офиса на Българското движение.
Тази година плажове и марини от 38 страни са отличени с еконаградата. В България международния приз имат само 8 са плажа и едно яхтено пристанище. Това са плажовете на Дюни, Созопол - Харманите, Поморие-изток, Слънчев бряг, Венид бийч - Свети Влас, Албена, Ривиера, Слънчев ден и яхтено пристанище "Марина Диневи”,на чийто пристан синият флаг се вее за втора поредна година.
В случаи на нарушения на изискванията и екологичните норми е възможно флагът да бъде отнет. Наградата е едногодишна и всеки сезон концесионерите и стопани кандидатстват отново.
Според статистиката страната ни е на едно от последните места по брой на флаговете по ивици и пристанище .”За съжаление, призът все още е подценяван от българските концесионери и стопани на плажове. Много често обаче, чужденициите избират мястото си за почивка именно след като видят в рекламната брошура наличието на екологичната награда”, коментира Николина Манчева.