/ woman.bg
Да се ограничи употребата на сламки с цел опазване на Черно море предложи кметът на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът сподели идеята си по време на морски форум, организиран от общината и Черноморски институт.
 

„Грийнпийс“: Черно море е едно от най-замърсените в света с микропластмаса


„Искаме да призовем морската общност и всички, които се препитават с бизнес, свързан с морето, да се включат в една нова регионална, а защо да не прерасне и в международна кампания за използването на по-малко пластмаса в морския сектор.

Собствениците на плажни заведения биха могли да въведат изискване коктейлите, които се предлагат в баровете, да се сервират без сламки. Това е една крачка в подобряването на състоянието на водите”, смята Николов.
 


Той е категоричен, че именно конкретни, дори и на пръв поглед малки действия, ще спомогнат за опазването на природата. „Знаем колко бавен е процеса на разпад на различните въглеводороди, колко много последствията при поглъщането им от морските организми, при консумацията на риба, при използването на морската сол.

Мисля, че именно тези, реални действия ще имат най-бърз ефект и ще носят дивиденти на обществото и най-вече за бъдещето на новото покеление“, допълни кметът на Бургас.