И третият старт на процеса срещу Дражев отложен
И третият старт на процеса срещу Дражев отложен / Росица Амелева

 

„Това е чиста проба шиканиране на процеса от страна на Ивайло Дражев”.Така прокурор Станимир Христов определи искането за отлагане на делото за катастрофата край Черноморец, подсъдим на която е бургаският бизнесмен и спортен деятел.

Процесът за произшествието през 1998 година довело до смъртта на двама души, трябваше да започне за трети път в БОС отначало с нов съдебен състав, след като е от четири години в съдебна фаза. Делото бе пред приключване, но поради отвеждането на заседателката Милка Бодурова с мотива за съмнения в предубеденост и заинтересованост се наложи да започне отново.

Подсъдимият Дражев се яви с нов защитник –адвокат Тина Чупетловска, която по думите му е била упълномощена снощи, след пристигането си от чужбина. Тя беше конституирана като негов адвокат и поиска време за да се запознае с материалите по делото и по този начин да обезпечи правото на защита на обвиняемия Дражев.

Според държавното обвинение обаче, това е пореден опит за отлагане на процеса. „Само в съдебна фаса са били упълномощавани и назначавани повече от 10 защитници, един от които не е стъпвал в съда година, а друг шест месеца. Всеки е искал време за запознаване с делото, след което се е разболявал или служебно е бил ангажиран и накрая е бил освобождаван от подсъдимия”- каза в съда прокурор Христов. Той напомни, че първото заседание по делото е  било на 1 декември 2004 година и оттогава следват огромен брой отложени заседания поради причина на защитата на обвиняемия Дражев.

Съдът намери, че не може да игнорира искането и с оглед осигуряване на  пълноценното право на защита, отложи старта на процеса и насрочи нови три дни /18,19,22/ през  февруари. Съдия Веселка Узунова обаче, призова отново служебния защитник на Дражев- адвокат Господинов  с оглед евентуални извънредни обстоятелства и за да не се попречи ход на делото все пак да бъде даден.

Обвинението срещу Ивайло Дражев е по чл. 343 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по време на пътнотранспортно произшествие.

На 31 юли 1998 година, близо до Атия, личното “Волво” на Дражев се врязва  в идващия насреща “Мерцедес” с великотърновска регистрация. При тежката катастрофа, на място загива 40-годишният Димитър Кехайов от Велико Търново. След 10-дневна кома умира и 20-годишната Румяна Димитрова от Горна Оряховица. В колата е била и майка и Верка, която е с тежки травми и е частен обвинител срещу Дражев.

Той отрича да шофирал автомобила. Днес в съда Ивайло Дражев заяви, че разполага с 20 доказателства затова за невиновност и призова да се спрат лъжите, че по това дело всичко е изяснено.