Хотелиери ще съдят EVN за спирането на тока
Хотелиери ще съдят EVN за спирането на тока / netinfo
EVN няма да плати за щетите, нанесени на хотелиерите в Слънчев бряг заради спирането на тока, стана ясно на проведената днес среща между Съюза на собствениците и представителите на електроразпределителното дружество. Това стана ясно след провелата се днес среща в Несебър. На нея бяха обсъдени причините за спирането на тока в курорта преди месец. Тогава туристите останаха без климатици и на суха храна часове наред, а това причини щети на хотелиери и ресторантьори. Съюзът покани на среща енергоснабдяващата фирма още на 23 юли, но EVN отказа с мотива, че не са имали достатъчно време да се запознаят с исканията им и срещата беше отложена за днес.

Според EVN това, което се е случило на 5 юли е авария, при това не на тяхно съоръжение. От дружеството твърдят, че основният проблем с електроснабдяването в региона е липсата на планиране и ясна визия за развитие на електропотреблението в курортите около Слънчев бряг и Несебър. EVN са съставили два проекта за подобряване на качеството на работа в комплекса и повишаване сигурността на доставките на електроенергия.

Съюзът на собствениците на хотели в Слънчев бряг ще внесат колективен иск за доказване на вина срещу електроразпределителното дружество EVN Bulgaria. Според хотелиерите преди месец е имало планов ремонт, последван от авария, за които те не са били уведомени, въпреки че за това има постигнато споразумение в началото на сезона. След като съдът установи вина, всеки собственик ще заведе и самостоятелен иск за нанесените щети. От съюза се готвят да сезират за проблема в Слънчев бряг и еврокомисар Меглена Кунева.