Хавиер Качо Гомес в Созопол за Антрактида
Хавиер Качо Гомес в Созопол за Антрактида / netinfo

Във Военноморския клуб на новия град в Созопол испанският учен Хавиер Качо Гомес представи пред българската публика романа си „Приключенията на Пити на Антарктида”. В него авторът разказва за живота и работата на испанските антарктици през погледа на малкото сибирско хъски Пити.

Особено внимание в книгата е отделено на ползотворното сътрудничество и близките приятелски връзки с българските антарктици, които помагат на испанските си колеги в труден момент.

Хавиер Качо смята, че посланието към читателите на книгата е изградените от антарктиците взаимоотношения на разбирателство и съпричастност между хората и народите, уважението и грижата им към другите живи същества и към природата да станат пример за на всички хора по света.

Премиерата на българското издание на романа ще бе със специалното участие на проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските антарктически експедиции и бе съпроводена с откриването на изложба „До Антарктида и назад” на художниците Гергана Лаптева, Златил Вергилов и Иглика Трифонова.

От много години физикът Хавиер Качо Гомес работи в Националния институт за космически технологии към Министерството на отбраната на Испания и е в класацията на най-добрите учени на института със специалност Наука за атмосферата. Бил е учен-изследовател в Националната комисия за космически изследвания.

С Антарктида го свързват неговите изследвания на разрушаването на озоновия слой над континента. Член е на Първата испанска научна експедиция в Антарктида (1986–1987), бил е два пъти в Арктика и шест пъти в Антарктида, последните три от които като командир на испанската полярна база “Хуан Карлос I” на о. Ливингстън.