Гибона и Въргала правят футболна академия в Царево
Гибона и Въргала правят футболна академия в Царево / Десислава Генева

Футболна академия за деца ще правят в Царево бившият футболист на „Левски” Божидар Искренов, актьорът Влади Въргала и бизнесменът Христо Филипов. Първоначалната идея е тя да бъде съставена от две паралелки с по около 20 таланти, родени през 1997 и 1998 година.

Тренировъчното игрище ще бъде с изкуствено покритие, с възможност за покривна конструкция, на мястото, близо до градския стадион, ще бъде изграден и фитнес център с всички нужни спортни съоръжения, позволяващ и подготвителни лагери на по-скромни футболни отбори.

Кметът Петко Арнаудов обяви, че инициативата ще бъде печеливша за всички страни – за общината, трениращите, младежта и евентуалните тимове, които ще идват на подготовка в Царево. Според него, обаче, статутът на академията трябва да бъде решен от новия Закон за спорта.

Курсантите ще започват обучение от 15 септември, идеята е сумата за тяхната издръжка да не надвишава тази, която би могло да си позволи всяко средностатистическо семейство, уточни легедната Гиби Искренов. За пребиваване ще бъде използвана голямата хотелска база в Царево.