Германка съди туроператор, заради кошмарна почивка в България
Германка съди туроператор, заради кошмарна почивка в България / Ралф Майер

43-годишната Аня М. живее повече от две години с тежките последствия от една неприятна почивка в България, споделя немското издание Bild. Козметичката от немския град Гезеке (край Дуисбург) е прикована към инвалидния стол. Тя ежедневно приема морфин, за да притъпи болките и вече не може да работи. Тежкото й физическо състояние е причинено от нелепа катастрофа по време на сафари с джип.
През август 2013 год. Аня М., съпругът й Торстен и синът им Адриан пристигат на едноседмична почивка в България. Те отсядат в 4-звезден олинклузив хотел срещу „скромните" 2800 евро. На четвъртия ден семейството решава да се запише за участие в сафари. Екскурзоводът на хотела приема заявката им и допълнително изисква от тях 120 евро. Жената споделя: „Информацията в проспекта създаваше впечатление, че излетът е включен в почивката".
Пред Bild потърпевшата разказва, че по време на екстремната разходката, семейството е било принудено да пътува в напълно прогнил джип. По-късно става ясно, че бившето военно возило е спряно от движение преди 10 години и е нямало нито застраховка, нито редовни документи. Докато се спускат по силно наклонен терен, се случва и драмата - спирачният маркуч се къса, а джипът, в който се возят 7 души, се преобръща. Аня М. е затисната от колата. В следствие на катастрофата, жената е с раздробен ляв глезен и рамо, има 8 счупени ребра, 6 строшени прешлена и разкъсан черен дроб".

За изминалите 2 години Аня е претърпяла 10 операции. Тя завинаги ще носи последствията от преживяното и ще продължава да страда. Германката прави опит да осъди туроператорската фирма „Алтурс" в размер на 80 000 евро + допълнително обезщетение, но „удря на камък". Съдилищата в Дуисбург и Дюселдорф излизат с решението, че „Алтурс" не може да поеме отговорността за случая, тъй като не е пряк организатор, а само посредник на сафарито. Върховният федерален съд обаче зачита исканията на обвинителката. Съдията заключава: „Цялостните обстоятелства умишлено оставят впечатлението, че сафарито е включено в офертата за почивка на отганизатора."
Сега предстои ново обсъждане на случая пред по-висша инстанция в Дюселдорф. Немската туристка е категорична: „Туроператорската фирма трябва да поеме отговорността за тази почивка на ужасите!".