Френски филм спечели публиката на кинофестивала в Бургас
Френски филм спечели публиката на кинофестивала в Бургас / netinfo

Френската продукция „Добре дошли” спечели наградата на бургаската публика на 8-я Международен фестивал „София филм фест на брега”.Поредната гореща кинофиеста завърши снощи  в кино „Тракия” с награждаването на победителите сред 30–те игрални документални и анимационни филми представени в Бургас.

За трите „Сребристи чайки” се конкурираха ленти от България , Франция, Турция , Германия, САЩ, Чили, Русия, Израел, Ливан, продукции на Грузия и Казастан,  Румъния и Германия, Уругвай и Аржентина, Швеция, Белгия и др.

Френският филм на режисьора Филип Лиоре беше неизменен фаворит на зрителите от прожекцията му през втория фестивален ден. Наградата ще пътува за Франция заедно с директора на „София Филм Фест” Стефан Китанов , които лично ще я поднесе на победителя.

Призът на Община Бургас за "съвременен прочит на великия класически шедьовър на Толстой, за пресъздаване на Русия и истинската любов” бе присъдена на лентата на големия руски режисьор Сергей Соловьов „Анна Каренина”.

Сред 12-те късометражни филмчета бургаските киномани избраха творбата на Филип Андреев „Малкият принц”. Тази 19-минутна история получи третата „Сребриста чайка” на фестивала. „Малкият принц” заслужи  и специалната награда на Областна управа Бургас. Тя бе връчена от губернатора Константин Гребенаров, който обеща пълна логистична подкрепа при следващ проект на студента от НАТФИЗ Филип Андреев, ако той се реализира в Бургас.