Евроексперти хвалят модерно депо в Созопол
Евроексперти хвалят модерно депо в Созопол / netinfo

Експерти от Генералната дирекция „Околна среда” към Европейската комисия останаха впечатлени от модерното депо за твърди битови отпадъци в Созопол. Инспекцията на делегацията съвпадна с получаването на акт 16, с който документ съоръжението на практика премина в собственост на община Созопол.

„Депото е една добра практика в прилагане еконормите на Европейския съюз на регионално ниво”, казаха експертите. Те споделиха, че експлоатацията на подобно съоръжение не замърсява околната среда и е голяма придобивка за жителите на община Созопол.

В състава на делегацията бяха евроекспертите Дагмар Калжарикова, Франсоа Делкюлери, както и представители на ресорните министерства и консултанти от Румъния, Хърватска, Турция и България.

„Много скоро очакваме да имаме и комплексното разрешително, с което съоръжението ще влезе в експлоатация”, заяви временно изпълняващият длъжността кмет на Созопол Константин Палазов.

Депото за твърди битови отпадъци е построено по програма ИСПА и струва над 10 милиона евро. То е разположено в землището на село Равадиново върху 124 декара общинска земя. Преди месец съоръжението мина успешно тестовете за работа, които показаха, че всички системи работят на ниво и в съответствие с еконормите и мерките за безопасност.