/ Дарик Бургас
Йордановден в Бургас
100184
Йордановден в Бургас
  • Йордановден в Бургас
Богоявление ще започне още в 8.30 часа с празнична Света литургия, отслужена в храм "Свети Свети Кирил и Методий" от Сливенския  митрополит Йоаникий. От 11.15 часа на едноименния площад пред църквата започва молебенът за здраве и благославянето на бойните знамена на военните поделения в Бургаския гарнизон.

Точно в 11:30 часа ще тръгне литийното шествие, което ще премине по улица „Александровска“ – булевард „Богориди“ – Морската градина и ще спре на Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му е с начален час 12:00. Колко смели мъже и жени ще скочат в леденото море все още не е ясно, но обикновено са около 40.

Днес е краят на записванията за ритуала, от 10.00 до 11.30 часа, на площадката пред Моста. Задължителното условие е всеки кандидат да има навършени 16 години. Записването ще става само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация за поемане на лична отговорност.

След това предстои поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 171 години от неговото рождение. Началният час е 12.30. От 13.00 в галерия "Богориди" ще бъде открито 20  юбилейно издание на изложбата на тримата бургаски художници-именници Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.